Bakketur i sør

Alpe d'Huez - 1850 m.o.h.

 

1850 m.o.h.

13,8 km

8,1 % stigning

21 serpentinersvinger

 

Alpe d'Huez har flere ganger vært "desserten" på etapper i Tour de France, men også noen ganger som ren fjelltempo fra starten ved den lille byen Le Bourg d'Oisans. Rekorden opp tilhører Marco Pantani, mens Lance Armstrong var minuttet foran Jan Ullrich i tempoen i 2004. Fortsatt har bakken så høy legendestatus at flere hundre sykler den hver helg i turistsesongen. Hver onsdag kan man dessuten prøve seg mot pers'en til Pantani, Armstrong eller naboen og delta i temporittet opp til toppen og få diplomet sitt - hvilket i noen miljøer nok har større status enn merket i Birken.

Alpe d'Huez er også industri. Så å si alle turister her er syklister, og de fleste er her i regi av firmaer som har følgebiler med reservedeler, mat og drikke. Til og med apoteket her har en sykkel i vinduet.

Rent visuelt ligger Alpe d'Huez noe tilbake i forhold til de andre bakkene i nærheten. Underveis ser du stort sett trær, asfalt og - etter mye slit - neste sving. Selve byen Alpe d'Huez er en mindre sjarmerende turistby med høye blokker og hoteller. Skal du hit, så bo heller i Le Bourg d'Oisans nede i dalen, eller også i én av de to campingplassene helt inntil starten av bakken.

 

Under: Første sving er unnagjort, og, ja,  det er så bratt som det ser ut. Det var her Lance Armstrong i 2001 ga Jan Ullrich "the look", da han så seg over skulderen før han forsvant opp bakken til Alpe d'Huez og vant etappen og den gule trøya. 11 år etter er episoden fortsatt gjenstand for diskusjon, og videoen ligger på Youtube. Foto: Bjørn Lien.

 

Under: Dette er ikke en bakke hvor du kan se toppen underveis. Nummererte svinger og en og annen utsikt er eneste indikasjon på at du beveger deg opp, bortsett fra omtenksomme franskmenn som sykler forbi, klapper deg på skulderen og gir deg en "Chapeau!" på veien. Foto: Bjørn Lien.

 

 

Under: Ned mot Le Bourg d'Oisans. Foto: Bjørn Lien.

 

 

Under: Brutal bakke. Foto: Bjørn Lien.

 

 

Under: Det røde dyret er marmotten - på norsk murmeldyret. Marmotten finner du i alle bakkene i Alpene og Tyrol.

Et av de større amatørrittene her er La Marmotte, som i juli går runden fra Le Bourg d'Oisans - Glandon - Col du Télégraphe, Col de Galibier og tilbake til Le Bourg d'Oisans, hvor prøvelsen avsluttes med Alpe d'Huez.

 

Hver sving har navnet på tidligere vinnere opp Alpe d'Huez. Foto: Bjørn Lien.